Rock

Det lilla samhället Norje är inte känt för speciellt mycket i Sverige – förutom att Sweden Rock Festival anordnas här. Rockfestivalen är mycket känd internationellt och har vid flera tillfällen varit årets största festival i Sverige. Idag är det för många rockälskare sommarens höjdpunkt då de får åka till festivalområdet (rymmer 40.000 personer) och njuta av musik, gemenskap och festivalyra i början av juni.

SolistGrunden till Sweden Rock togs 1992 då en festival genomfördes vid namn ”Sommarfestivalen”. Detta då i Olofström. Trots att det var första året som de anordnade festivalen lyckades de dra till sig ett flertal riktigt stora namn inom rockvärlden så som Wishbone Ash och Nazareth. År 1993 hade man förflyttat festivalen till Karlshamn och även utökat den till att vara två dagar. Även namnet byttes till Karlshamn Rock Festival. Redan nu togs alltså ett tydligt steg mot att även i namnet markera vad för slags musik som festivaldeltagarna skulle bli bjudna på. Ända fram till 1998 var det detta namn som festivalen fick ha.

Från och med 1999 har man däremot haft det namn som nu är internationellt känt, Sweden Rock Festival. Vid detta skede tog man även steget mot att erbjuda något hårdare rock än tidigare även om man, som tidigare, haft en mycket stor bredd på inriktningar på rocken och vilka artister som gästat festivalen. Troligtvis är det just festivalens bredd i musikutbud som gjort att den är så populär inom många olika åldrar.

Festival

År 2001 var det 7400 besökare på Sweden Rock. Detta har sedan bara ökat och med ett festivalområde som välkomnar upp till 40.000 personer finns verkligen förutsättningarna för en riktigt stor rockfestival. Något det även verkligen blivit.